Afsnit: 8

Er du løbet tør for pædagogiske metoder?

Når de pædagogiske metoder slipper op, så griber vi let til den ’gamle skuffe’ med pædagogiske lydighedsmetoder, der ikke tager afsæt i børnesynet ”børn gør det godt, hvis de kan”.

Derfor skal det pædagogiske personale være åbent for, hvornår det rammer dets ’metodeloft’, fortæller Anja Kristine Hvidberg Olsen i ugens udgave af podcasten ”Pædagogisk kvarter”.

I denne uge handler det om begrebet ’metodeloftet’, der ifølge Anja Kristine Hvidberg Olsen er et både vigtigt og nyttigt begreb, fordi det gør det muligt at tale om – og sætte fokus på – når den enkelte pædagog eller institutionen som helhed er løbet tør for pædagogiske metoder.

Anja Kristine Hvidberg Olsen opfordrer i podcasten til, at det pædagogiske personale aftaler en åbenhed personalet imellem om, hvornår man rammer metodeloftet.

”Det er vigtigt, at personalet i ’fredstid’ kollegialt får aftalt, at når jeg bliver så presset, at du ser mig stå og skælde ud, råbe ad et barn eller virkelig se vred ud, så er du forpligtet som kollega til at gå ind og evakuere mig ud af situationen. Vores kerneopgave som pædagoger er jo at sikre, at de mennesker, vi er sat i verden for at drage omsorg for, ikke bliver ramt på deres selvfølelse, fordi vi er dårlige udgaver af os selv. Så jeg tænker, at noget af den her ’hensynsbetændelse’ kolleger imellem, den skal altså ryddes af bordet. Vi bliver nødt til at have de her relationelle kontrakter, så vi kan forstyrre hinandens praksis,” fortæller Anja Kristine Hvidberg Olsen blandt andet i podcasten, hvor du kan høre mere om, hvordan du selv og en personalegruppe kan arbejde med begrebet metodeloftet’.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik