Podcast

Afsnit

24

Gå på jagt i junglen af regler og lydighedsmetoder – Med Anja Kristine Hvidberg Olsen og Camilla Kyndby

Del podcast

”Der er rigtig mange, der tænker, at de ikke skælder ud eller bruger lydighedsmetoder. Og de er helt uforstående over for det, når de bliver konfronteret med det. Men hvis du interviewer børnene, så er det det, de oplever. Og det skaber en stor utryghed i både det enkelte barn og resten af børnefællesskabet,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen i et nyt afsnit af Pædagogisk kvarter, hvor det denne gang handler om lydighedsmetoder.

Vi taler om, hvordan vi kan blive klogere på, om vi som både forældre, lærere og pædagoger bruger lydighedsmetoderne, og hvordan vi måske kan lære at blive mere opmærksomme på dem og undgå dem. Det handler blandt andet om at se på alle reglerne.

”Det er rigtig interessant at gå på opdagelse i, hvor mange regler der er i ens institution eller skole. Lige holde dem op og sige okay, hvad er den her regel egentlig til for? Hvem er den god for? Er den god for vores børn? Giver den mening? Fordi regler bliver som regel kun opretholdt, hvis de er meningsfulde for den enkelte. Så dyk ned i reglerne og få nogle drøftelser om, hvad I gør, når børnene ikke følger de her regler. Undersøg, hvad I tror, barnet vil lære af den her straf, som I måske giver, når børnene ikke følger reglerne,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen.

I programmet har vi igen Camilla Kyndby med. Hun arbejder med pædagogisk udvikling i Kompetenceuniverset, og hun opfordrer til, at vi ser på vores egen opdragelse for at blive klogere på vores brug af lydighedsmetoderne.

”Vi tager rigtig mange ting med fra vores egen barndom. Og så har vi måske legitimeret dem som okay, når man opdrager børn. Men hvis vi ikke bliver helt skarpe på at kigge på vores egen praksis, og hvad jeg selv bærer med mig, så er der en risiko for, at vi bare tager noget med, uden at vi har taget stilling til, om det er noget, vi egentlig tror virker. Og om det er sådan, vi har lyst til at agere som pædagog eller som forældre,” siger Camilla Kyndby.

I programmet kan du høre mere om, hvad det betyder at bruge lydighedsmetoderne, og hvordan du sammen med kollegerne kan gå på opdagelse i din brug af dem.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen og Camilla Kyndby

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

FØLG Socialt Indblik