Podcast

Afsnit

58

Husker vi de små søskende som pårørende? Med Stine Jusjong Bøgsted og Anja Kristine Hvidberg Olsen

Del podcast

”Da min ældste søn blev udredt for autisme, kunne jeg mærke, at min yngste søn på seks år begyndte at reagere. Han skulle ofte tilsidesætte sine egne behov. Han så jo både sin mor og far være ude af den på forskellige måder, være stressede og pressede. Og jeg havde det sådan, at jeg havde brug for, at der var nogen, der talte med ham,” fortæller Stine Jusjong Bøgsted, der er uddannet pædagog og gæst i ugens ”Pædagogisk kvarter”.

Ugens program handler om, hvordan man både som forældre og i dagtilbud tager særligt hensyn til søskende til børn med autisme.

Da Stine Jusjong Bøgsted efterlyste hjælp til sønnen i form af et kursus eller samtaleforløb, lød beskeden fra kommunen, at så små børn kunne man ikke tale med om den slags.

”Der skete bare noget i mit pædagoghjerte, da jeg hørte det. Jeg tænkte, at det jo ikke er rigtigt. Selvfølgelig kan man tale med små børn også. Så der gik jeg på opdagelse i det her med børn, der har søskende med diagnoser. Hvad er det egentlig, de oplever? Og hvordan kan man egentlig forklare autisme ind i et børneperspektiv, sådan at de ikke føler sig alene?” siger Stine Jusjong Bøgsted, der siden har specialiseret sig i familierådgivning til forældre, som har børn med autisme. Blandt andet holder hun i dag søskendekurser. 

Som altid i programmet er Anja Kristine Hvidberg Olsen med som fast vært. Og hun fortæller i podcasten, hvor vigtigt det er at have fokus på søskende til børn med diagnoser.

”De børn er så vant til, at der måske er nogle andre søskende, der tager rigtig meget plads og fylder rigtig meget. Så det kunne potentielt være nogle af de børn, vi har i vores dagtilbud, der går lidt langs panelerne og ikke får den nødvendige opmærksomhed i forhold til det, de kan gå og tumle med,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen.

Hvordan både forældre og personalet i dagtilbud kan sætte mere fokus på søskendepårørende, fortæller Anja og Stine mere om i programmet.

Du kan også lytte til Stine Jusjong Bøgsteds egen podcast ”Autisme med hjertet”.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er fra Relationsformidlerne og Kompetenceuniverset. Hun er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og forfatter til flere bøger.

Medvirkende

Stine Jusjong Bøgsted og Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

FØLG Socialt Indblik