Podcast

Afsnit

2

Hvorfor bliver måltidet kapret af lydighedsmetoder?

Del podcast

Hvorfor er der så mange regler, når vi skal spise sammen med børnene? Det er temaet i andet afsnit af podcastserien ”Nyt børnesyn – Pædagogisk kvarter med Anja Kristine Hvidberg Olsen”.

”Rugbrødet er højt belagt med lydighedsmetoder i mange daginstitutioner. Mad og kærlighed er så tæt forbundet. Det tror jeg, de fleste nybagte forældre kan skrive under på. Så noget af det, vi lærer på pædagogseminariet, vores viden og teori, det forsvinder, når vi sætter os ved bordet. Så er det vores automatpilot og det, vi selv har med os, der rulles ud over måltidet og børnene. Det er noget af det, jeg har set, når jeg har lavet tusindvis af iagttagelser og filmet måltidssituationer i den pædagogiske sektor,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen, der er fast ekspert i programmet.

Hun opfordrer til, at man er mere opmærksom på tonerne og klagerne under måltidet i institutionen.

”Man kan jo først lave noget detektivarbejde og lytte efter tonerne ved måltidet. Er det klagende toner, er det glædesfulde toner, ser jeg børn, der er frustrerede med rynkede bryn, eller ser jeg børn, der har liv i øjnene og er glade? Tag temperaturen på det til at begynde med. Og hvis vi ser de her klagende toner i børnefællesskabet, og vi tager os selv i at være meget i dette her ”væk fra-sprog” og sige ”nej”, ”stop”, ”lad være”, ”sid nu ned”, så skal vi stoppe os selv. Vi skal sammen med vores kolleger bruge et stuemøde eller to og se på, om vi kan lave nogle aktioner, hvor vi måske i den næste uge ikke må sige ”nej”, ”stop”, ”lad være”. Vi kan lave nogle aktioner, hvor vi ser på alle de regler, vi har, og får luget ud i, hvilke regler giver mening i forhold til børnegruppen lige nu, og hvilke regler opretholder, at der er flere klagende toner og negativ kontakt,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen blandt andet i podcasten.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er cand.pæd. i pædagogisk psykologi, professionsbachelor i pædagogik, indehaver af Relationsformidlerne, og forfatter til bogen ”En ny vej til konflikthåndtering i dagtilbud – med Marte Meo og Low Arousal”.

Vært for programmet er Niels Svanborg, der er journalist og redaktør på Socialt Indblik.

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

FØLG Socialt Indblik