
Afsnit: Bonus
De har følt sig forkerte hele livet. Så møder Silas dem med nysgerrighed og respekt
De er blevet mødt med løftede pegefingre, skæld ud, formaninger og afvisninger i det ene system efter det andet. Det er ofte den historie, Silas Houlberg hører, når hun som psykolog møder unge, der er ramt af misbrug og en psykiatrisk diagnose.
Silas Houlberg har over 25 års erfaring med at hjælpe unge, der er ramt af dobbeltproblematikker, og hun arbejder i dag dels på KKUC Udviklings- og Behandlingscenter, dels i sin egen private praksis i København.
Silas Houlberg har haft en helt særlig betydning for mange unge med dobbeltdiagnoser. Hun møder de unge som Silas og ikke som psykologen, fortæller hun. Og i dette bonusafsnit af podcastserien Dobbelt Ramt fortæller Silas Houlberg, hvad det betyder, og hvordan hun i sit arbejde med de unge har helt særlig fokus på at skabe en relation til den unge.
For mange unge kommer med en lang erfaring med et behandlingssystem, som næsten har fået dem til at give op, og troen på et system, der vil hjælpe dem, har lidt et knæk.
”Jeg må sige, at der desværre er mange af de unge, der har haft uheldige oplevelser rundt omkring i for eksempel psykiatrien. Hvor de har været nødt til enten at skjule, at de havde et misbrug, eller hvor de har prøvet at forklare, hvordan de havde det, og så har de på en halv time fået en diagnose, som de ikke selv har forstået. Og bagefter har de fået at vide, at hvis de for eksempel skulle i noget medicinsk behandling, så skulle de først være clean i tre eller seks måneder. Og det er jo ikke en måde at blive forstået på,” siger Silas Houlberg og nævner et konkret eksempel:
”Vi havde en ung, der gik hos en psykiater. Da hun ikke var mødt op en enkelt gang, så fik hun bare et brev om, at nu gik hun ikke hos ham mere, fordi her skulle man altså møde. Og det er jo en problematik for de unge, som dels er impulstyrede, og dels har en afhængighed af hash eller andre rusmidler, og derfor kan det godt være svært at møde op. Særlig hvis man har fået en tid kl. 9 eller 10 om morgenen.”
For Silas Houlberg er mødet med den unge derfor helt afgørende for at kunne gøre en forskel for de unge.
”Det vigtigste i første omgang, det er, at den unge føler sig mødt, føler sig velkommen og kan mærke, at jeg er interesseret i at høre hendes eller hans historie, og om hvordan de har det.
Jeg vil gerne have den unge på banen til selv at tale om misbruget. Og jeg tænker, det gør, at de sænker skuldrene lidt,” siger Silas Houlberg, der ofte oplever, at de unge selv kommer med forslag til, hvordan de kan begrænse eller stoppe deres misbrug.
”Jeg vil gerne have, at det er hans eller hendes plan, og at det er noget, de føler, at de tager ejerskab af. Jeg plejer at sige til dem, at det der med motivation, selvfølgelig kan jeg være med til at motivere, men den motivation, der kommer indefra, det er den, der virker i forhold til at stoppe med de ting, som ikke er så hensigtsmæssige for os i længden.”
Silas Houlberg mener, at det er vigtigt at se misbruget som en mestring, og navnlig huske at misbrug, som styrer de unges hverdag, aldrig er noget, de selv ønsker. Og hun møder i sit arbejde unge mennesker, hvor misbruget kan have rod i flere forskellige oplevelser og udfordringer.
”Nogle gange er det jo diagnoser som ADHD eller autisme eller depression, som også kan være tillægsdiagnoser til de andre. Men for nogle handler det også om traumer. Det kan være udviklingstraumer, altså at de er opvokset med nogle grove omsorgssvigt med vold og overgreb. Og det kan også være traumer, der er kommet senere, fordi de har levet i en meget rå verden, hvor der også kan være overgreb og vold. Indimellem er det også nogle, der er en del af bandemiljøer, eller har været tæt på, og det er også nogle voldsomme ting, de har oplevet og nogle gange også selv gjort,” siger Silas Houlberg.
Lyt til podcasten, og hør hvordan Silas Houlberg arbejder med at skabe en helt særlig relation til de unge, hvordan de unge selv begynder at lægge en plan for at stoppe misbruget, hvad der ofte ligger bag misbruget, og hvad det betyder, når de unge i samtalerne med Silas og en eventuel udredning begynder at forstå sig selv på en ny måde.
I podcasten ”Dobbelt ramt” kan du lytte til syv forskellige interviews med unge og deres forældre, der fortæller om at være ramt af en psykiatrisk lidelse og et misbrug af enten alkohol, hash, stoffer eller en blanding.
Medvirkende
Silas Houlberg
Musik
Johannes Elslo
Grafik
Sille Jensen
Tilrettelæggelse
Niels Svanborg