
Afsnit: 20
Hvad er det en løsning på, når man bliver væk fra skole?
”Vi har jo ikke mødt nogen børn, der vågner om morgenen og tænker: ’puha, i dag går jeg bare ned, og så smadrer jeg det hele og bliver sendt over på kontoret og fucker det op for alle.’ Så hvis vi antager, at børn hver dag faktisk prøver at gøre det bedste, de kan, så skal vi blive lidt nysgerrige på, hvorfor det er det bedste, og hvordan vi kan hjælpe med måske at gøre noget andet.”
Det fortæller Camilla Obel i ”Kanariefuglenes stemmer”. Hun er oprindeligt uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium i 2004, har arbejdet knap ti år som skoleleder og har mange års erfaring med udviklings- og forandringsforløb med børn, unge samt forældre og professionelle fra daginstitution og skoler.
Hun taler med skolelærer og podcastvært Anne Vestergaard om, hvordan vi i skolen kan blive bedre til at forstå børns adfærd. De taler om, hvordan man hjælper børn, der reagerer voldsomt, eller børn, der bare helt forsvinder. Og hvorfor flere børn bliver fyldt af skam og stress.
”Hvis man er spist op af skam, og det er det, man kommunikerer, og man så bliver irettesat på det, så vokser skammen. Så kommer der udtryk som, ’jeg er fucking ligeglad’, og ’ha ha, hvor er du grim’, og så står de og griner af, at nogen har slået sig. Så tænker man måske, at de jo er helt uden empati, eller at de kan jo slet ikke se deres egen andel, fordi de giver skylden til alle mulige andre. Men lige præcis adfærdsregulering og disciplinering, det virker ikke, hvis det er skam, der er på spil, og derfor får vi nogle sindssygt ulykkelige mønstre med nogle af de børn, der er spist op af følelsen af ikke at have det, der skal til for at være i verden,” siger Camilla Obel.
Hør, hvad man så skal gøre. Og hvad det egentlig betyder, når et barn er uden for sit tolerancevindue.
Camilla Obel, er indehaver af og administrerende direktør i HAFU – Institut for liv. Uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium i 2004 og har arbejdet knap ti år som skoleleder.
Anne Vestergaard er uddannet skolelærer og master i specialpædagogik. Hun har tidligere arbejdet 12 år i psykiatrien som skolelærer, og hun har været souschef på en dagbehandlingsskole.
Udgivet af Socialt Indblik.
Medvirkende
Camilla Obel og Anne Vestergaard
Musik
Johannes Elslo
Grafik
Sille Jensen
Tilrettelæggelse
Niels Svanborg