Afsnit: 31

Det er skamfuldt, når man ikke kan få sit barn i skole – med Anja Kristine Hvidberg Olsen

”Der er mange forældre til børn, der lige nu ikke kommer i skole. Og mange af de forældre er kapret af både sorgfuldhed og skam over, at man ikke kan få sit eget barn i skole,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen i ugens afsnit af ”Pædagogisk kvarter”.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og fast ekspert i ”Pædagogisk kvarter”. Men hun er også mor til en søn på 15 år, der på tredje år ikke har gået i skole. Han er en del af den voksende statistik over børn med skolevægring.

Sidste år viste en analyse blandt godt 2.600 børn i 4.-7. klasse, som Børns Vilkår har lavet, at hvert tredje barn med særlige behov sjældent eller aldrig har lyst til at komme i skole.

Anja Kristine Hvidberg Olsen fortæller i podcasten om, hvordan hendes søn gennem hele sin skolegang har haft svært ved at passe ind i skolesystemet. Men fordi han kæmpede hårdt med at passe ind og ikke var udadreagerende, så lærerne ikke, hvor meget han kæmpede, og først sent fik han en ADHD-diagnose og er nu ved at blive udredt for autisme.

”Som forældre til et barn med skolevægring, så kan man nemt opleve, at alle parter rundt om bordet sidder og kigger på én som en lidt vag forælder. En forælder, der burde sætte flere grænser. En forælder, der burde vise barnet, at det slet ikke er til diskussion ikke at komme i skole. Og der ved vi jo, at skolevægring er meget mere komplekst og nuanceret,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen, der fortæller, at hun blandt andet derfor selv kom til at presse sin søn for meget.

En undersøgelse fra magasinet Skolebørn blandt 1.433 forældre til børn med særlige behov viser, at fire ud af ti forældre oplever, at skolen peger på dem som årsagen til barnets mistrivsel.

Anja Kristine Hvidberg Olsen opfordrer lærere og pædagoger til at lytte til forældrene, når de udtrykker bekymringer for børnene. Blandt andet derfor vil hun dele sin historie i programmet, hvor hun også giver gode råd til lærere og pædagoger i skolen.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er fra Relationsformidlerne og Kompetenceuniverset. Hun er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og forfatter til flere bøger.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik