Afsnit: 10

En tryg tilknytning er sindets immunforsvar

”En tryg tilknytning er sindets immunforsvar. Så vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe børn henimod et trygt tilknytningsmønster. Særligt som pædagoger har vi en vigtig opgave,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen, der i dette afsnit af ”Pædagogisk kvarter” sætter spot på tilknytningsmønstre.

I podcasten forklarer Anja Kristine Hvidberg Olsen om de fire klassiske tilknytningsmønstre, og hvordan man som pædagog, forælder eller anden omsorgsperson for barnet kan hjælpe barnet til at udvikle et trygt tilknytningsmønster.

Anja Kristine Hvidberg Olsen mener, at opgaven med at hjælpe børn henimod en tryg tilknytning er en opgave, som mere end nogensinde er særlig vigtig i dagtilbuddet.

”Børn er jo nærmest længere tid i dagtilbud end hos os forældre. Forældrene får børnene hjem i ulvetimen, hvor der er skrig og skrål, børnene er sultne, og forældrene har travlt. Tiden i dagtilbuddet er jo barnets primetime. Det er i de vågne timer, at vi kan hjælpe børnene hen imod en tryggere tilknytning. Dermed ikke sagt, at forældrene ikke har en kæmpe betydning for at understøtte arbejdet. Men jeg vil næsten sige, at det er ”fifty-fifty” i dag,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen.

Hun giver blandt andet konkrete idéer til, hvordan man i et dagtilbud kan arbejde mere bevidst med det enkelte barns tilknytning. Det handler ifølge Anja Kristine Hvidberg Olsen blandt andet om at møde barnet på forkant, uden barnet først når at søge kontakten.

”Afviser vi det barn, der klamrer sig til os, ved at forsøge at skabe en misforstået professionel distance, vil utrygheden hos barnet øges, og vi vil se, at barnet får endnu mere vanskeligt ved at søge væk fra os voksne, udforske og være nysgerrig,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik