Afsnit: 36

Er curlingforældre en myte, pædagogerne har skabt? Med Anja Kristine Hvidberg Olsen

Bliver forældrene syndebukke for pressede pædagoger, der helst vil have lydige børn, der gør, hvad der bliver sagt? Og er det derfor, forældrene nogle gange får prædikater som ’curlingforældre’, ’speltmødre’ eller andre mindre flatterende betegnelser?

Ja, mener Anja Kristine Hvidberg Olsen, der i nyt afsnit af Pædagogisk kvarter vil tage livtag med betegnelsen ’curlingforældre’, som hun kalder en myte.

”Vi kan se det som noget, der går hånd i hånd med institutionaliseringen. Institutionerne har begrænsede ressourcer til at imødekomme børnene, så de bliver nødt til at have rigtig meget fokus på, at børnene er selvhjulpne. Vi har fokus på det, fordi det skal passe i institutionens ramme. Sådan er det også i forhold til de lydige børn. Det passer institutionerne godt, hvis børnene er mere lydige og mere, som de var engang, hvor vi som pædagoger kunne være mere autoritære, og børnene kunne rette ind,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen og fortsætter:

”Så når institutionerne ser en ny generation af en børnetype, som ikke nødvendigvis bare retter ind, så kan det også være et udtryk for, at institutionerne faktisk ikke er fulgt med samfundsudviklingen. Fordi forældre opdrager i dag ikke deres børn til lydighed. De opdrager deres børn til ansvarlighed, omsorgsfuldhed og kritisk tænkning. Så hvis vi hele tiden prøver at trække børnene hen i retningen af det her gamle, forældede lydighedsspor, så begynder vi virkelig at lave nogle bespænd for os selv, hvor vi tænker, at det er forældrene, der skal til at gøre det anderledes,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen.

Lyt med om myten, og hvordan man som pædagog og pædagogisk leder kan gøre op med myten og se på egen praksis.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er fra Relationsformidlerne og Kompetenceuniverset. Hun er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og forfatter til flere bøger.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik