Afsnit: 6

Fagligheden er et værn mod forråelse – med psykolog Dorthe Birkmose

”Jeg har mødt mange personalegrupper, som til sidst, efter de har forsøgt med alt muligt og bare kan mærke, at de mislykkes, ender i en total resignation, hvor de konstaterer, at vi har prøvet alt, men intet virker. Og det er jo der, hvor man helt giver op. Men der er så mange metoder, at man ikke kan kende alle. Så man kan ikke have prøvet alt,” siger Dorthe Birkmose i sjette og sidste afsnit af ”Forråelsens ansigter”.

Denne gang har vi fagligheden som omdrejningspunkt. For fagligheden er ifølge Dorthe Birkmose et værn mod forråelse. Men fagligheden og metoden udgør ikke i sig selv værnet. Det gør valget af metode og tilgang, mener hun.

”Alle metoder kan noget. Alle teorier har fat i noget. Og derfor er det ikke et spørgsmål om at vælge én metode. Man skal helst kunne vælge det hele. Kunsten som professionel er at kunne vælge fleksibelt mellem de mange metoder, så man får valgt de metoder, der kan være en hjælp for andre,” siger Dorthe Birkmose.

Hun mener derfor ikke, at man som institution skal lægge sig fast på ét fagligt koncept.

”Der er så mange metoder, man kan benytte, hvor vi slet ikke kommer i nærheden af forråelsen. Men en hvilken som helst metode kan misbruges. En hvilken som helst metode kan blive så ekstrem, at den kipper over i forråelsen. Så uanset hvor hjælpsom en metode kan være, så er det ikke sikkert, at den enkelte borger oplever det som nogen form for hjælp, men tværtimod en krænkelse på forskellig vis. Og det er så det, der gør det svært. For det er ikke bare et spørgsmål om at have de her mange metoder. Det, der er det svære, det er at vælge den eller den kombination af metoder, som kan være en hjælp for lige præcis de her mennesker, i den her situation, på denne dag. Og så er vi tilbage til ”indefra-perspektivet”. Det er ud fra ”indefra-perspektivet” at vi skal prøve at vælge metode,” siger Dorthe Birkmose.

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik