Afsnit: 7

Gadens Stemmer er kraftfulde for både gæster og guider – interview med leder Vickie Laursen

”Man forstår sig selv bedre, når man får ret i, at det, jeg oplevede, var også forfærdeligt.”

Sådan fortæller Sami, der er guide hos virksomheden Gadens Stemmer. Gadens Stemmer sælger guidede ture i København, Odense, Vejle, Esbjerg og Faxe. Guiderne er gadens egne stemmer, og de har alle en unik og barsk livshistorie fra kanten af samfundet. Og kunderne er lige fra skoleklasser til advokatelever.

I et nyt afsnit af podcastserien ”De Sociale Iværksættere” fortæller leder hos Gadens Stemmer, Vickie Laursen, om virksomhedens arbejde, der både handler om selve den guidede tur, om beskæftigelse af guiderne og om oplysning, så flere får et indblik i, hvordan nogle mennesker lever på kanten af samfundet i misbrug, prostitution, kriminalitet eller hjemløshed.

Det er en væsentlig del af konceptet, at guiderne får løn for deres arbejde. Men arbejdet og oplevelserne som guide har også en stor betydning for guidernes liv og selvopfattelse, fortæller Vickie Laursen.

”Der sker en bearbejdning, når man kan tale højt om de ting, man har været igennem. Det, ikke at skulle skamme sig over det. Det at blive mødt i det. Og at bliver anerkendt for at ville dele det med de mennesker, de som guider er ude med. Så effekten af det er meget kraftfuld,” siger Vickie Laursen, der i podcasten nævner flere konkrete eksempler på guider, der gennem arbejdet i Gadens Stemmer er kommet i ordinær beskæftigelse og ud af misbrug.

Sami er en af de rutinerede guider hos Gadens Stemmer. Hun fortæller om, hvordan hun fra barndommen har levet på Vesterbro som stofmisbruger og kriminel. Og hun har også oplevet, hvad det betyder at fortælle sin historie foran et publikum.

”I starten var jeg nervøs. Men så tænkte jeg. De skal bare høre det her. De skal blive forbavsede og overvældede og tænke: ”Skete det virkelig?” og ”Sagde hun virkelig det?”,” siger Sami og fortsætter:

”Den feedback betyder, at jeg har fået det bedre i min egen krop. For jeg kan se, at det jeg følte som barn og ung, det er rigtigt. For alle bliver sådan ”gud og ”, når jeg fortæller. Og det gør, at man forstår sig selv bedre hen ad vejen, når man får ret i, at det, jeg oplevede, var også forfærdeligt.”

web annonce test1

Podcastserien er produceret og udgivet af Socialt Indblik støttet af EKKOfonden.

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik