Afsnit: 23

Glem læringen et øjeblik – og sæt fokus på trivslen. Med Anja Kristine Hvidberg Olsen og Camilla Kyndby

Børn og unges trivsel er ifølge en lang række undersøgelser i frit fald. Derfor har pædagoger og lærere lige nu en kæmpe opgave med at sænke forventningspresset og bruge mere tid på at skabe tætte og udviklende relationer. Det mener Anja Kristine Hvidberg Olsen, der er cand.pæd. og fast ekspert i programmet.

Ugens emne er mistrivsel blandt børn og unge, og hvilken rolle pædagoger og lærere kan spille for at øge trivslen.

”Der er alt for meget fokus på læring. Børnene er ’whistleblowers’ på alt det, der er galt lige nu. Alle taler om børns trivsel, og der skal nedsættes kommissioner om, hvad der er galt. Men vi behøver ikke undersøge mere. Nu skal vi i gang med at gøre det, som vi fra så meget forskning ved virker for at skabe trivsel. Og det handler om de mellemmenneskelige relationer,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen i podcasten.

Hun er ikke i tvivl om, hvilken stor positiv rolle pædagoger og lærere kan spille i indsatsen for bedre trivsel generelt blandt børn og unge – og for det enkelte barn.

”Jeg synes jo, at lærere og pædagoger har det vigtigste erhverv, fordi de arbejder med hjerner i udvikling. Og så sætter de så utrolig store aftryk. Så vi skal som lærere og pædagoger gøre op med os selv: Hvilket aftryk har jeg lyst til at sætte?”

I programmet har vi en gæst med. Det er Camilla Kyndby, der er partner i KompetenceUniverset, som arbejder med pædagogisk udvikling.

”Vi ved, at børns tilknytning til deres primære lærere og pædagoger i skole og dagtilbud har en utrolig stor betydning. Så jo mere vi kan skabe en stærk relation til barnet, jo mere ved vi, at barnet trives. Det handler også om tryghed. Hvis børnene indgår i trygge relationer til de voksne, så bliver børnene også selv mere trygge,” siger hun.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen og Camilla Kyndby

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen og Camilla Kyndby

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik