Afsnit: 61

Kan man dele børn op i børnetyper? Om enneagrammet for børn

”Vi skal være påpasselige med at putte børn ned i kasser. Men det, jeg synes, er gaven i dette her, det er, at vi kan komme væk fra ’one size fits all’ ude i dagtilbuddene, hvor vi bliver ved med at gøre det samme, eller har en tilgang til et barn, som ikke virker. Enneagrammet for børn hjælper os til at bibeholde vores nysgerrighed, se endnu mere bag om adfærd og tilpasse vores tilgang til det barn, der står over for os.”

Sådan siger Anja Kristine Hvidberg Olsen om enneagrammet for børn, som ugens ”Pædagogisk kvarter” handler om. Hun er cand.pæd. i pædagogiske psykologi og fast ekspert i podcasten.

Enneagrammet er udviklet af den chilenske psykiater Claudio Naranjo som et tolkningssystem af personlighedstyper. Der er ni personlighedstyper i enneagrammet.

Mettstine Hattesen og Jakob Florentz Horn har udviklet et enneagram for børn med ni børnetyper, som kan hjælpe med at forstå det enkelte barn og barnets samspil med både andre børn og pædagoger.

Det fortæller de mere om i ”Pædagogisk kvarter”, og de fortæller, hvordan man kan bruge viden om de ni børnetyper i pædagogikken.

I de næste to programmer fortæller de mere om fire af de forskellige børnetyper.

De ni børnetyper er:

  • Type 1 Det ansvarlige barn
  • Type 2 Det hjælpsomme barn
  • Type 3 Det præsterende barn
  • Type 4 Det følelsesorienterede barn
  • Type 5 Det videbegærlige barn
  • Type 6 Det tryghedssøgende barn
  • Type 7 Det frihedssøgende barn
  • Type 8 Det viljestærke barn
  • Type 9 Det fredsommelige barn

Mettstine Hattesen arbejder med ledelse, personlighedsprofiler og coaching. Hun arbejder blandt andet med lederudvikling og stressrådgivning, hvor hun bruger Enneagrammet som en vigtig del af den professionelle værktøjskasse.

Jakob Florentz Horn er uddannet pædagog og er specialist inden for Enneagrammets ni børnetyper, og hvordan man kan anvende det.

Se mere om enneagrammet for børn her.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er fra Relationsformidlerne og Kompetenceuniverset. Hun er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og forfatter til flere bøger.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen, Mettstine Hattesen og Jakob Florentz Horn

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen, Mettstine Hattesen og Jakob Florentz Horn

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik