Afsnit: 13

Kender du dine skygger?

Bliver du provokeret af bestemte handlinger eller egenskaber hos andre, så lever de samme egenskaber hos dig selv. Det fortæller Anja Kristine Hvidberg Olsen i 13. episode af Pædagogisk kvarter, der handler om skyggearbejde i pædagogikken.

”Skygger er de egenskaber, vi mere eller mindre ubevidst ikke kan lide ved os selv eller andre. De egenskaber, der ’trigger’ os og får os til at reagere, når vi møder dem hos andre. Det er jo derfor, jeg synes, det er oplagt at tale skyggearbejde og få det integreret ind i det pædagogiske arbejde,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen, der i podcasten giver en minilektion i skyggeteorien og dens ophavsmand, den schweiziske psykiater Carl Gustav Jung.

Anja Kristine Hvidberg Olsen mener, det er vigtigt, at pædagoger og lærere bliver bevidste om deres egne skyggesider, så de ikke lader dem styre deres pædagogiske arbejde.

”Det et vigtigt at få blik for, hvad det er, der trigger og let kaprer os i hverdagen, som pædagoger eller lærere. Ved at kende vores skygger får vi et mere nådigt blik på os selv og hinanden. Og det er afsættet for, at vi kan lave god pædagogik,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen.

I podcasten fortæller hun, hvordan man kan arbejde med sine egne skygger. Både hvordan man bliver bevidst om dem, og hvordan man arbejder med ikke at lade skyggerne styre i det pædagogiske arbejde.

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik