Afsnit: 20

Minikursus i Marte Meo: Brug sproget som pædagogisk redskab

”Sproget er et pædagogisk greb, når vi sætter os selv i spil. Det er igennem sproget, vi kan blive tydelige ledere, fordi børnene retter sig mod os, når vi sætter ord på os selv. Den voksne får også mere selvregistrering og begynder at tale med mere power i stemmen. Og så har man en børnegruppe, der guides meget nemmere,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen i denne uges udgave af ”Pædagogisk Kvarter”.

Vi er nået til den tredje og sidste del af miniserien om den pædagogiske metode Marte Meo.

Og denne gang sætter vi spot på tre samspilselementer, hvor sproget er et afgørende redskab. Det er ”at kæde sammen”, ”at sætte ord på sig selv” og ”guide barnet trin for trin”.

De tre samspilselementer folder Anja Kristine Hvidberg Olsen ud i programmet, hvor hun også fortæller lidt om, hvorfor hun mener, at institutionerne trods pres og travlhed skal bruge tid på at arbejde med både video- og samspilselementerne i Marte Meo.

”Der er ikke tid til at lade være. Der er rigtig mange, der bruger deres tid på at slukke ildebrande, mange, der går hjem og føler sig utilstrækkelige, mange, der bliver sygemeldte på grund af stress, og mange, der siger deres job op, fordi vi reproducerer en pædagogik, der ikke virker. Derfor bliver vi nødt til at kvalificere pædagogikken. Jeg ser personalemøder, der bliver brugt til drift i stedet for at drøfte pædagogik, og det er fatalt når det sker. Fordi det er, når vi drøfter pædagogikken, at vi blomstrer og får løftet vores faglighed,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen, der opfordrer til, at pædagogerne blandt andet filmer og bruger video for at – som hun siger – ”lyse på det gode”.

”Jeg kan på det kraftigste anbefale, at man sætter en iPad op og filmer. Og at man så tager det med på et personalemøde og lyser på det, der virker. Der er rigeligt af metoder, der lyser på det, vi gør forkert. Lad os lyse på, hvad det er, barnets ressourcer er, hvad det er, barnet har brug for støtte til, og hvad det er, vi som personale gør, som vi med fordel kan gøre meget mere af for at støtte barnet i sin udvikling.”

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Anja Kristine Hvidberg Olsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik