Afsnit: 5

Retssikkerheden for udsatte taber til økonomien

Det at få et handicappet barn, det lærer man at håndtere. Det er kampen med kommunen, der har været det hårde. Det fortæller Christian Holm i et nyt afsnit af vores podcastserie ”Forråelsens ansigter”, der sætter fokus på problemerne med manglende retssikkerhed på handicapområdet, som flere rapporter fra blandt andet Rigsrevisionen har dokumenteret.

Den manglende retssikkerhed betyder, at der bliver begået fejl og decideret lovbrud, når kommunerne skal afgøre, hvilken hjælp de vil bevilge til borgere med handicap. Hele 42 procent af de afgørelser, som borgerne indklager til Ankestyrelsen, bliver omgjort til borgerens fordel, og problemet er stigende.

I programmet fortæller Christian Holm historien om 30 års kamp for hjælp til sin datter, der har flere handicap og i dag bor på et botilbud.

Psykolog Dorthe Birkmose medvirker igen i programmet. Hun har beskæftiget sig med forråelse igennem 20 år, og hun ser økonomi og målstyring som en direkte vej til at spore ledelse og medarbejdere væk fra spørgsmålet om, hvad borgerne egentlig har brug for.

”Når man som topleder eller mellemleder kommer til at fare vild og tro, at ”hvis bare jeg kan overholde budgettet, så er det lykkedes med min ledelse”, så mangler der jo omtanken: ”hvad med borgerne?  Fik de den hjælp, de skulle have? Så når økonomien bliver så vigtig, at den bliver succeskriteriet og et symbol på, at man er en dygtig leder, så risikerer man at blive villig til at gå på kompromis med retssikkerheden,” siger psykolog Dorthe Birkmose, der ser en fare for, at mennesker ikke får den hjælp, de har krav på ifølge lovgivningen, fordi de opgiver kampen.

”Jeg har talt med alt for mange borgere, som enten har givet op, eller som har været meget tæt på at give op. Som tænker, jamen der er jo ikke hjælp at få. Så må vi jo klare os selv, eller så må vi se, om vi kan skaffe nogle penge, så vi selv kan købe os til den hjælp, som vi har brug for. Så køber folk privat handicaphjælper, privat socialrådgiver, privat jurist for at hjælpe sig igennem. Og andre, de lukker og slukker helt, og så hutler de sig igennem livet på bedste beskub. Men med en dyb skuffelse. Fordi man troede rent faktisk, at der ville være et sikkerhedsnet.”

Lyt med, og hør Christian Holms historie, og hør Dorthe Birkmose fortælle, hvad den manglende retssikkerhed betyder for borgerne.

Medvirkende

Christian Holm og Dorthe Birkmose

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Christian Holm og Dorthe Birkmose

Musik

Johannes Elslo

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik