Afsnit: 66

Samspillet med børnene er en nøgle til trivsel. Med Sofie Henriksen og Anja Kristine Hvidberg Olsen

”Vi ser gang på gang i både dagtilbud og skoler, at når der er knas i samspillet, så betyder det både mistrivsel for børnene, for de unge og for de fagprofessionelle. Så når der er problemer med mistrivsel, så er det godt sted at begynde at sætte lup på samspillet. Det er en nøgle til trivsel,” siger Anja Kristine Hvidberg Olsen i afsnit 66 af ”Pædagogisk kvarter”, der i to programmer netop sætter lup på samspillets betydning, og på hvordan man kan arbejde med at sætte det mere i fokus.

Til at hjælpe med det har vi besøg af Sofie Henriksen, der sammen med børnepsykolog Margrethe Brun Hansen har skrevet bogen ” Blik for samspillet” med undertitlen ”Reflekterende dialoger om hverdagens samspil i dagtilbud”.

Samspillet er relationerne i hverdagen mellem personale og børn/unge, mellem personale og forældre og mellem personalet i dagtilbuddet eller skolen.

Sofie Henriksen fik selv blik for samspillets betydning, da hun som travl karrieremor mødte en pædagog, der tog dialogen med hende om hendes søn, der ikke trivedes i dagtilbuddet.

Det satte nogle tanker i gang, og det betød, at hun fik mere blik for samspillet med både sine egne børn og med pædagogerne. Senere uddannede hun sig til cand.pæd. i pædagogisk psykologi og arbejder i dag som konsulent i virksomheden Yndlingsunger.dk.

Siden har hun arbejdet med at fortælle om vigtigheden af at have fokus på hverdagens samspil, og om hvordan man kan arbejde med at få fokus på sit eget og kollegerne samspil med børnene.

Sammen med Anja Kristine Hvidberg Olsen fortæller Sofie Henriksen i podcasten om det, de kalder ”guldet i hverdagen”, og næste uge sætter vi så spot på, hvordan man sammen med sine kolleger får mere blik for samspillet og bliver i stand til at se på sin egen og kollegernes praksis.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er fra Relationsformidlerne og Kompetenceuniverset. Hun er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og forfatter til flere bøger.

Medvirkende

Sofie Henriksen og Anja Kristine Hvidberg Olsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Sofie Henriksen og Anja Kristine Hvidberg Olsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik