Afsnit: 1

Skam fylder meget hos mennesker med psykiske lidelser. Psykolog vil også give skammen plads i behandlingen

”Det er næsten skamfuldt, at jeg først for ikke særlig mange år siden blev opmærksom på, hvor vigtig skammen faktisk er. Det er ikke sådan, at skammen har været helt usynlig, men alligevel er det kommet bag på mig, hvor vigtig skammen i virkeligheden er,” siger Carsten René Jørgensen, der er professor i klinisk psykologi ved Aarhus Universitet.

Han er også uddannet gruppeanalytisk psykoterapeut, og han har siden 2001 været tilknyttet Klinik for Personlighedsforstyrrelser på Aarhus Universitetshospital Skejby. Og det er her i hans terapeutiske arbejde, at Carsten René Jørgensen særlig er stødt på skammen.

Carsten René Jørgensen mener, at skammen fylder langt mere i psykiatriske diagnoser, end vi tidligere har erkendt. Og mere end han selv tidligere har været opmærksom på.

”Der er en række psykiske lidelser, hvor skam er et meget centralt element eller en central drivkraft. Det ser ud, som om den destruktive skam er et vigtigt element og ligger som sådan en understrøm, der driver en række af de symptomer på psykiske lidelser, som man så kan observere,” siger Carsten René Jørgensen og fortsætter:

”Det andet er, at man også kan være skamfuld over, at man har en psykisk lidelse. Man er skamfuld over, at man ikke fungerer så optimalt som andre mennesker, og det er jo ekstraordinært problematisk i vores kultur, hvor man hele tiden skal være så optimal på alle mulige parametre. Så der er også et kulturelt element i, at psykiske lidelser måske bliver mere forbundet med skam nu, end de gjorde tidligere, fordi der er så høje forventninger til, hvordan man skal fungere”.

Skammens betydning for de psykiatriske diagnoser fortæller Carsten René Jørgensen mere om i podcasten. Og næste uge fortsætter vi med yderligere to programmer, hvor vi sætter fokus på skam og spiseforstyrrelser og skam og diagnosen borderline.

Medvirkende

Carsten René Jørgensen, professor i klinisk psykologi

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Carsten René Jørgensen, professor i klinisk psykologi

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik