Afsnit: Bonusafsnit

Skammen skaber grobund for forråelsen – og forråelsen kan føre til skam

”Jo mere vi skammer os, og jo mere vi ikke får sat ord på den, jo mere forrået bliver vi, fordi vi bliver tyndslidte.”

Sådan siger Katja Balslev Nielsen, der har skrevet bogen ”Skam i professionelle relationer”. Hun medvirker i et særligt bonusafsnit i podcastserien ”Forråelsens ansigter”.

Skammen har Katja Balslev Nielsen selv mærket i sit virke i beskæftigelsessystemet. Og det er hun ikke ene om, mener hun. Skammen er på begge sider af ’skrivebordet’ mellem den velfærdsprofessionelle og borgeren, fortæller Katja Balslev Nielsen i podcasten. Det kan være skammen over ikke at slå til som medarbejder, skammen over systemet eller måske lige frem skammen over hele faggruppen. Og det kan være skammen over selv at skamme sig.

Men skammen er gift i velfærdssektoren, mener Katja Balslev Olsen. Særligt fordi den risikerer at blive skubbet videre i systemet fra den velfærdsprofessionelle til borgeren. Konsekvensen er, at borgerne får skylden, og skammen forplanter sig i dem.

”Jeg vil ikke bære min egen skam som professionel, så derfor serverer jeg dig til dig som en tung rygsæk, og så kan du bære den, fordi du er blevet forkert eller ikke god nok,” siger hun.

Katja Balslev Nielsen mener, man i velfærdssektoren skal tale om og erkende skammen. Så kan den ligefrem blive til en positiv kraft og medvirke til forandringer på en arbejdsplads eller helt generelt i samfundet. Hun nævner psykiatrien som eksempel på et område, hvor de ansatte er stået frem med deres skam og har fortalt om et system, som de ikke kan stå inde for.

I podcasten fortæller Katja Balslev Nielsen mere om, hvordan skammen kan blive tydelig og fylde mere, så den ikke ender i forråelse, og så den måske kan tage skyldfølelsen fra både ansatte og borgere.

Bonusafsnittet er en forløber for en ny programrække i serien, der kommer i slutningen af oktober måned.

Medvirkende

Katja Balslev Nielsen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Katja Balslev Nielsen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik