Socialt Indblik Live: Vi skal investere i efterværn

”Vi kan se, at tidligere anbragte er en gruppe, der er overrepræsenteret i hjemløsestatistikken, i misbrugsbehandlingen og at mange kun har folkeskolens som senest afsluttede uddannelse. Så det er en gruppe, vi ikke får løftet godt nok. Og det er en gruppe, vi som samfund har besluttet skulle anbringes, samt at samfundet bedre kunne tage sige bedre af børnene, end forældrene kunne. Og så lader vi dem så klare sig selv, når de bliver 18 år.”

Sådan siger projektchef i VIVE, Katrine Iversen, i en samtale mellem journalist Anne Anthon Andersen og Sine Egede Eskesen, direktør i Bikubenfonden og repræsentant for Policy Lab, som er en række organisationer, der er gået sammen for at sikre tidligere anbragte unge en tryg bro til voksenlivet i form af efterværn.

Samtalen er en del af Socialt Indbliks journalistiske livearrangement den 6. februar om efterværn, som er den særlige støtte, som den anbragte unge kan få, fra han eller hun fylder 18 til sin 23-års fødselsdag.

I samtalen fortæller Sine Egede Eskesen blandt andet om et nyt investeringsprogram på 50 millioner kroner, som fonden sammen med Den Sociale Investeringsfond er ved at stable på benene til at afprøve nye tilgange til efterværn ude i kommunerne.

”Det, vi gerne vil vise med investeringsprogrammet, er, at investeringen betaler sig ved, at de tidligere anbragte kommer i job og uddannelse, ved at de ikke havner i kriminalitetsstatistikken, i sundhedssystemet og så videre,” siger Sine Egede Eskesen og fortsætter:

”Men det, der er svært, er jo, hvem sidder med udgiften, og hvem har fortjenesten? Som det er i dag, er det kommunerne, der skal lægge pengene up front, og så er det staten, der sparer pengene i kriminalforsorgen, hvis vi bruger det som eksempel. Og der er det tanken, at vi som fond kan være med til at tage noget af risikoen for de penge, der skal lægges fra starten til at give plads til, at vi nu kan afprøve en ny tilgang. Så vi om nogle år kan vise, at den støtte betaler sig,” siger Sine Egede Eskesen.

Medvirkende

Katrine Iversen og Sine Egede Eskesen

Tilrettelæggelse

Anne Anthon Andersen og Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Katrine Iversen og Sine Egede Eskesen

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Anne Anthon Andersen og Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik