Afsnit: 4

Spilder vi tid og kræfter i omsorgssektoren?

Kan målstyring, kontrol og tilsyn skabe en øget risiko for forråelse? Det kunne det i hvert fald godt tyde på, når man lytter til denne uges afsnit af ”Forråelsens ansigter”.

Her skal du lytte til forfatter og antropolog Dennis Nørmark. Han har researchet, gennemtrawlet statistikker og lavet utallige interviews om konsekvenserne af de seneste mange års bestræbelser på effektiviseringer, kontroller, strømlining og dokumentation. Sammen med filosof Anders Fogh Jensen skrev han så i 2018 bogen ”Pseudoarbejde”.

Deres konklusion er, at aldrig før har vi brugt så meget tid på overflødige arbejdsopgaver. Og det gælder også i sundheds- og omsorgssektoren, fortæller Dennis Nørmark.

”Når det eneste, du går på arbejde for, er at følge proceduren, så vil du helt automatisk forskyde dit fokus fra virkeligheden og over imod papiret i stedet for,” siger Dennis Nørmark i podcasten.

Han mener, at særligt sundheds- og omsorgssektoren er ramt af pseudoarbejde, der ikke bliver skabt af medarbejderne, men som derimod kommer til at presse medarbejderne væk fra deres kerneopgave.

I de seneste programmer i serien har vi hørt ledere fortælle om deres hverdag med tilsyn og dokumentation, og hvordan det tager fokus fra pædagogikken. Og Dennis Nørmark oplever præcis det samme.

”Vi har en forestilling om, at vi kan garantere os imod problemer ved at lave tilsyn og regler bygget på de problemer, der har været i fortiden. Og det er en dum måde at gå til verden på. For når du har sådan en myriade af regler og kontroller, så sker der en målforskydning, hvor det vigtigste bliver at få sat alle flueben de rigtige steder, for det er det, du bliver målt og bedømt på. Men du bliver ikke opmuntret til at lægge mærke til, hvad der foregår lige foran snuden af dig,” siger han.

Hør mere i podcasten om, hvordan pseudoarbejdet opstår i social- og omsorgssektoren, hvordan det påvirker både medarbejdere og borgere, og om hvad der skal til for at komme pseudoarbejdet til livs.

Medvirkende

Dennis Nørmark, forfatter og antropolog

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Dennis Nørmark, forfatter og antropolog

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik