Afsnit: 2

Stolthed er skammens modsætning. Spiseforstyrrelser kan være et forsøg på at regulere skam

”Stolthed er skammens modsætning. Og det, jeg kan være stolt over, er, hvor meget jeg har kontrol over mig selv og min krop.”

Det fortæller professor i klinisk psykologi ved Aarhus Universitet Carsten René Jørgensen i andet afsnit af vores lille miniserie om sammenhængen mellem skam og psykiske lidelser.

I dette afsnit fortæller Carsten René Jørgensen om sammenhængen mellem skam og alvorlige spiseforstyrrelser. Det handler både om skammen over selve spiseforstyrrelsen. Men det kan også handle om, at skammen kan være med til at drive spiseforstyrrelsen. At spiseforstyrrelsen kan være et forsøg på at regulere skam, fortæller Carsten René Jørgensen.

Han fortæller i podcasten, hvilke udfordringer det kan give i behandlingen, når skammen driver spiseforstyrrelsen.

”Det kræver en empatisk og meget interesseret behandler i længere tid at komme ind bag ved patientens panser: ’Jeg skal have kontrol, og du skal ikke have kontrol over mig’. Det, der kommer i spil i en behandlingsrelation, er, at patientens vigtigste strategi til at føle stolthed og slippe væk fra skammen, i virkeligheden er spiseforstyrrelsens symptomer,” siger Carsten René Jørgensen og fortsætter:

”Så det vil sige, at patienten holder skammen på afstand ved at sulte sig selv og have et utrolig stramt mad- og motionsregime. Hvis man så møder en behandler, hvor det vigtigste mål er, at vedkommende skal spise, og vedkommende skal tage på, så har vi en konflikt. Fordi det, som behandleren arbejder hen imod, er voldsomt i konflikt med det, der er den spiseforstyrredes overlevelsesstrategi. Så vi er nødt til at mødes omkring en forståelse af, hvad spiseforstyrrelsen handler om, så vi ikke skal mødes i en magtkamp om, at du skal spise, og du skal tage på.”

I podcasten fortæller Carsten René Jørgensen mere om sammenhængen mellem skam og spiseforstyrrelser, og hvad det betyder for behandlingen.

Carsten René Jørgensen er forfatter til bogen med titlen Skam – i spændingsfeltet mellem moralsk kompas og psykisk lidelse.

Medvirkende

Carsten René Jørgensen, professor i klinisk psykologi

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Følg Socialt Indblik

Medvirkende

Carsten René Jørgensen, professor i klinisk psykologi

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik