ADHD-foreningen: Vi kan ikke vente længere

På blot et år er ventetiden i psykiatrien fordoblet således, at et menneske med mulig ADHD/ADD skal vente i op til 84 uger på udredning. Altså 588 dage for at få første møde med den private psykiater. Hvordan kan vi tillade en så uværdig opførsel overfor mennesker? spørger ADHD-foreningens direktør Camilla Louise Lydiksen.

Af Camilla Louise Lydiksen, direktør i ADHD-foreningen

Del indlægget

At ventetiden i psykiatrien er lang, er noget, vi har råbt højt om og drøftet i fællesskab alt for længe. Og man kan kun blive umådelig trist, da ventetiden, alt imens vi taler om den, bliver længere og længere. På blot et år er ventetiden fordoblet således, at et menneske med mulig ADHD/ADD skal vente i op til 84 uger på udredning. Altså 588 dage for at få første møde med den private psykiater. Det er, hvad vi p.t. byder børn, unge og voksne.

Hvornår glemte vi at tage psykiatrien alvorligt? Hvordan kan vi tillade en så uværdig opførsel overfor mennesker? Og hvordan mon det føles at stå 588 dages ventetid igennem? En periode, hvor et menneske netop har rakt ud efter hjælp hos sin læge, fordi der er noget, der er svært, livet er svært, og der er brug for hjælp. Inden man overhovedet kommer afsted til sin læge, er der allerede gået lang tid med kamp for at få hverdagen, arbejdet, uddannelsen, ja blot livet til at fungere. Det er en kamp for ikke at falde udenfor. For ikke at stå udenfor.

588 dage i venteposition kan mærkes

Man kommer så afsted med forventningen om, at nu bliver det bedre. Og BUM, forventningen manes til jorden, da du skal vente op til 588 dage på at indlede et udredningsforløb. 588 dage, hvor de fleste, vi taler med i ADHD-foreningen, ikke får det bedre på nogen måde. Tværtimod. De får det langt værre. Vi hører om forværring i tilstanden, tillægsvanskeligheder som angst og depression, udfordringer med at gennemføre uddannelsen og sygemeldinger fra jobbet, og vi hører, at det er svært at få familielivet til at hænge sammen. Det her er alvorligt og har alvorlige konsekvenser. 588 dage i venteposition kan mærkes. 588 dage sætter dybe spor i livet for mennesker med ADHD/ADD.

En ung mand beretter om at have ventet ni måneder på sin udredning, og han får stillet diagnosen ADHD. Starter på medicin, som har bivirkninger i form af manglende appetit (vægttab) og ubehag, og han føler, at han er ved siden af sig selv. Han vil derfor gerne tale med psykiateren igen om justering af medicin. Han henvender sig og får besked i e-boks om, at han kan komme til i juni 2023. Helt ærligt, ville dette nogensinde ske i somatikken? Jeg tror det ikke.

Kan ikke vente 10 år

Hvordan kan det finde sted, når nu regeringen netop gik til på valg på, at vi skulle løfte psykiatrien? Det står tilmed ganske tydeligt i deres forståelsespapir, som blev lavet med støttepartierne, at ventetiderne skal nedbringes. I stedet er det modsatte sket – og en mærkbar forværring har fundet sted. Fra 2019 og frem til i dag er ventetiden tæt på at være tredoblet – fra 27 uger til i gennemsnit 62 uger. Det gentager jeg lige – tæt på at være tredoblet.

Den 10-årige psykiatriplan har således også vist sig at have lang ventetid. Og der er behov for, at vi får en plan for, hvordan vi forbedrer området. NU. Vi kan ikke vente 10 år på at få gennemført de områder, som udkastet til planen opstiller, da alt for mange mennesker med ADHD /ADD allerede lider.

Kom nu. Lad os ikke vente længere på psykiatriplanen.