

Camilla Hersom bliver ny direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade:
Jeg drømmer om, at vi begynder at tage mental sundhed og trivsel lige så alvorligt som fysisk sundhed
2. maj 2025
Hvad har tiltrukket dig ved dit nye job?
Sagen er helt utroligt interessant, fordi den dækker et stort spektrum af ofte meget krævende psykiatriske tilstande, der kan være meget svære at behandle, og hvor man ikke altid lykkes. Det er så vigtigt at arbejde for, at vi bliver bedre til at forstå, hvad der virker, og hvordan vi bedst behandler. Også fordi det trækker tråde ud i det specialiserede socialområde og den aktuelle større samfundsmæssige udfordring, vi står over for, når det kommer til at forstå mistrivsel.
Hvis vi skal forstå og forebygge, at stadigt flere børn og unge udvikler selvskade, er vi nødt til at opbygge solide rammer for trivsel. Det er en kompleks opgave, som rummer et kæmpe potentiale for sundhedsfremme bredt set, og det er en dagsorden, der i den grad har min interesse.
Jeg har tidligere arbejdet i NGO-miljøet og oplevet det som både krævende, spændende, meningsfuldt og fyldt med energi. Fordi man kæmper for en sag i et stærkt fællesskab ofte med mange ildsjæle – folk med et kæmpe engagement. Det giver en særlig energi og en nerve, som jeg holder rigtigt meget af.
Hvad bliver dine vigtigste opgaver i den første tid?
Den første tid vil jeg bruge på at lære foreningen rigtigt godt at kende. Jeg glæder mig meget til at møde alle de mennesker, jeg skal samarbejde med: medarbejderne, de frivillige, samarbejdspartnere internt og eksternt og forestiller mig, at jeg kommer til at have gavn af at kunne fortsætte samarbejdet udadtil med mange af de mennesker, jeg har arbejdet sammen med i mit nuværende og tidligere arbejde. Når jeg har skabt mig et overblik over, hvad jeg lander i, glæder jeg mig til også at rette opmærksomheden ud mod omverdenen.
Hvis du skal drømme stort og visionært i dit nye job, hvad drømmer du så om?
Jeg drømmer først og fremmest om, at vi begynder at tage mental sundhed og trivsel lige så alvorligt som fysisk sundhed. Psykiatri og mental sundhed er nødt til at have samme plads og status i vores samfund, i forhold til hvordan vi tænker forebyggelse, behandling og viden. Det er en fuldstændig nødvendig forandring i måden at tænke sundhed på, som vi står overfor at skabe som samfund og individer. Det er en sindssygt vigtig dagsorden, som rækker langt ud over målgruppen af mennesker, der kæmper med spiseforstyrrelser og selvskade. Det kræver en stærk fælles alliance at knække kurven.
Vi kan ikke blive ved med at se en stigning i antallet af unge, der udvikler spiseforstyrrelser og selvskade. Hvis vi skal knække kurven, må vi forstå kompleksiteten og nuancerne bedre, så vi kan udvikle den bedst mulige forebyggelse og behandling.
Hvad drømte du om at blive, da du var barn eller ung?
I mange år ville jeg gerne have været hjerneforsker. Jeg har altid været optaget af mennesker og samfund – hjernekemiens betydning for, hvordan vi har det og oplever verden, og tankens kraft og betydning for de handlinger, vi vælger til. Jeg var ganske enkelte fascineret af at forstå, hvordan hjernen fungerer. Måske særligt fordi der er så meget, vi stadig ikke ved, kan forklare og forstår. Hjernen er sindssygt komplekst og bliver ved med at være spændende.
BLÅ BOG
Camilla Hersom (53)
Før: bestyrelsesleder, Kvinfo, MF (RV), fhv. formand, Danske Patienter, fhv. formand for Forbrugerrådet
Uddannet: m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)
Født 11. juli 1971 i Taastrup Nykirke Sogn, datter af civilingeniør Peter Hersom og teknisk assistent Ellen Hersom.