Afsnit: 6

Hvorfor er det kun, når mennesker er brune, at vi er så optagede af deres kultur og værdier?

”Det er kun, når det er brune mennesker, eller når det er nogle, vi udseendemæssigt kan definere som anderledes end os selv, at vi bliver så optaget af det her med værdier. Så får det sådan en negativ klang. I og for sig burde du jo som socialarbejder altid være meget interesseret i den enkelte borger, som du nu skal prøve at hjælpe. Der burde du jo altid interessere dig for, hvad det enkelte menneskes værdier er.”

Sådan fortæller socionom, ph.d. og tidligere lektor på kandidatuddannelsen i socialt arbejde ved Aalborg Universitet Marianne Skytte i podcasten ”Fri mig for integration”.

Marianne Skytte, der i dag er pensioneret, skrev i 1996 bogen ”Etniske minoritetsfamilier og socialt arbejde”, et område, der har haft hendes interesse igennem hele hendes arbejdsliv. Bogen er udkommet i fire udgaver siden.

Hun har uddannet kommende socialrådgivere i at skulle ud og arbejde med borgere med en minoritetsetnisk baggrund, og hun har fulgt debatten om indvandrere og flygtninge siden 1980’erne.

Hun fortæller i podcasten, hvordan hun ser en stor forandring i måden, hvorpå socialarbejdere går til arbejdet med sociale problemer blandt etniske minoriteter på. Men hun oplever, at der stadig hersker en tendens til at ville forklare sociale problemer ud fra nogle generelle forklaringer om forskellige minoriteters kultur.

Og så mener hun også, at det er tid til at se kritisk på integrationsbegrebet, som det anvendes i dag.

”Det, der er problemet med integrationsbegrebet, som det ofte bruges i en dansk debat, er, at det bliver ligestillet med assimilation. Altså, at vi forlanger, at folk er blevet danske, eller er så danske som muligt på mange parametre, før vi kalder dem integreret. Og der tænker jeg, at det, der er vigtigt for mig, mere handler om inklusion. Altså at vi kan være borgere, blive anerkendt som borgere, men på mange forskellige baggrunde og med mange forskellige værdier og ønsker for livet og ønsker for samfundets udvikling,” siger Marianne Skytte i podcasten.

I podcasten taler hun med programmets medvært Shadman Salih om integration og brugen af kulturforståelse i det sociale arbejde. Hun giver en lille lektion i de mange forskellige tilgange, der er til at forstå andre menneskers kultur. Og hun fortæller, hvordan det påvirker det sociale arbejde.

Marianne Skytte er ph.d., tidligere lektor på kandidatuddannelsen i socialt arbejde og forfatter til bogen ”Etniske minoritetsfamilier og socialt arbejde”.

Shadman Salih er socialrådgiver og stifter og direktør i Sivitas.

Udgivet af Socialt Indblik i samarbejde med Sivitas.

annonce
Medvirkende

Marianne Skytte, ph.d. og tidligere lektor på kandidatuddannelsen i socialt arbejde, vært Shadman Salih, socialrådgiver og stifter og direktør i Sivitas

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik