
Live fra Folkemødet: Psykiatriske diagnoser definerer ikke, hvem vi er
Hvad er psykiatriske diagnoser, og hvordan kan vi bruge dem som et redskab frem for et stempel? Detfortæller Freja Sangild Boysen og Peter Lund Madsen om i en livepodcast, som for nylig blev optaget på Folkemødet.
Freja Sangild Boysen, der er grundlægger af nonprofit-organisationen SocialSpace, fortæller om, hvordan det var for hende at få en psykiatrisk diagnose, hvad det var, der hjalp hende, og hvordan hun i dag håndterer livets udfordringer.
”Jeg oplevede at blive mødt af et system i psykiatrien, hvor det igen kom til at handle rigtig meget om min vægt. Men også at jeg var en sygdom, der skulle behandles mere end et menneske, der havde det svært i livet. Det var hele tiden med den her fortælling om, at en psykisk sygdom, det er noget, du lærer at leve med. Det er ikke noget, du bliver rask fra. Og sådan led jeg i virkeligheden rigtig mange år af mit liv med troen på, at jeg skulle bare lære at leve med en psykisk sygdom,” siger Freja Sangild Boysen i podcasten.
Peter Lund Madsen, der blandt andet er speciallæge i psykiatri, fortæller om den unge hjernes udfordringer og om, hvad der sker i hjernen under de mest almindelige mentale udfordringer, man kan løbe ind i.
Han er enig med Freja i, at en diagnose ikke er for livet.
”Du kan ikke sige til en ung pige på 18 år, at nu har du fået den diagnose, og den skal du gå rundt med resten af dit liv. Og du skal indrette resten af dit liv på, at du har den diagnose. Det er en fuldstændig forkert tilgang. Hvorfor er det, vi gør det?” spørger Peter Lund Madsen.
Han mener, at der er et behov for at andet syn på diagnoserne.
”Psykiatriske diagnoser er et enormt godt arbejdsredskab. Jeg ville meget nødig undvære dem. Men der er en tendens til, at hvis man møder en udfordring i tilværelsen, som giver én nogle problemer, så tænker man, hvilken psykiatrisk diagnose kan jeg have, siden jeg har de her problemer? At man forstår problemer som noget, der er galt med én selv, og problemer som noget, der kan give en eller anden diagnose. Og det er ikke rigtig, fordi der er mange problemer, man møder, som ikke har noget at gøre med, at der er noget galt med én selv, eller at man har en træls diagnose, men som man simpelthen bare møder, fordi der er problemer i tilværelsen”, siger Peter Lund Madsen, der taler for, at vi bliver mere bevidste om vores forskelligheder og kvaliteten i det.
”Vi er født forskellige, og nogle gange er de forskelligheder noget, der udarter sig og viser sig som en diagnose i form af ADHD, og det er belastende. Men hvis der ikke var mennesker på denne jord med ADHD, så ville der være mange ting, vi som fællesskab gik glip af,” siger Peter Lund Madsen.
Medvirkende
Peter Lund Madsen, speciallæge i psykiatri og vært på DR-programmet ”Hjernekassen”, Freja Sangild Boysen, grundlægger af og direktør i nonprofit-organisationen SocialSpace og Anne Anthon Andersen, journalist Socialt Indblik
Musik
Jakob Ranum
Grafik
Sille Jensen
Tilrettelæggelse
Niels Svanborg