
Afsnit: 16
Vi skal se børns symptomer som en invitation
”Det er ikke børnene, det er problemet, men børnene viser problemet. Så derfor skal vi også være undersøgende på, hvad er det egentlig, børnene prøver på at vise? Hvad er det, de prøver på at fortælle? Vores udgangspunkt er, at børnene med deres symptomer faktisk er hjælpsomme, for de gør opmærksom på, at der er noget, der ikke er taget vare på.”
Sådan fortæller psykolog Jørn Nielsen, der i mere end 40 år har arbejdet med børn og unge. Og så er han forfatter til bogen ”Fra symptomer til trivsel”.
I et afsnit af vores podcastserie ”Kanariefuglenes stemmer” fortæller han, hvordan han mener, at vi skal flytte fokus væk fra børnenes og de unges symptomer, når vi arbejder med deres mistrivsel – men også i debatten om mistrivsel generelt.
”Hvis vi kigger på et symptombillede isoleret fra de sammenhænge, man som barn eller ung er i, så får vi ikke fat på nogen mening. Og så bliver det symptomer, vi kommer til at behandle, men ikke de sammenhænge, der kan være med til at skabe symptomerne. Og det er en af de tendenser, som bekymrer mig mest lige nu,” siger Jørn Nielsen til podcastvært Anne Vestergaard, der selv er folkeskolelærer og har en fortid som lærer i psykiatrien.
De taler om, hvordan vi kan flytte fokus væk fra symptomerne og i stedet reflektere over, hvad det er, børnene rent faktisk prøver at vise med deres invitationer. Hvordan kan vi skabe rammerne for, at børn og unge udvikler sig, frem for mistrives?
Og så giver Jørn Nielsen sit syn på, hvordan børn og unges trivsel har udviklet sig i de fire årtier, han som psykolog har arbejdet med børn og unge.
Jørn Nielsen er psykolog, cand.pæd.psyk fra 1986 og Ph.d. fra 1996. Han er en del af Metalog, der er et psykologisk og psykiatrisk fællesskab.
Anne Vestergaard er uddannet skolelærer og master i specialpædagogik. Hun har tidligere arbejdet 12 år i psykiatrien som skolelærer, og hun har været souschef på en dagbehandlingsskole.
Medvirkende
Anne Vestergaard og Jørn Nielsen
Musik
Johannes Elslo
Grafik
Sille Jensen
Tilrettelæggelse
Niels Svanborg