Afsnit: 17

Hvordan leder man en klasse, så der er ro, tryghed og tillid?

”Jeg synes jo generelt ikke, det er fagligheden, vi mangler ude i folkeskolen. Folk kan deres fag. De brænder for deres fag. Det er mere klasseledelse, folk slår sig på. Eller børn, som har det svært, som man er nødt til også at tage sig af. Ligesom i andre fag og sport for den sags skyld, er der nogle, der har det talent. Det falder dem nemt. Der er gode til at se børnene i øjnene, og de er gode til at få kontakt og have en god relation. Og så kører det jo langt hen ad vejen. Men der er også nogen, som har svært ved lige præcis det. Og så kan man have nok så høj faglighed.”

Det fortæller Lars Bechager, der har været lærer i 22 år, til Anne Vestergaard i podcasten ”Kanariefuglenes stemmer”.

Lars Bechager er lærer på Skolen på Islands Brygge, og han har i mange år været engageret i arbejdet med lærernes vilkår. Både som tillidsrepræsentant, men også som en stemme, der tør blande sig i den offentlige debat omkring skolerne og de vilkår, skolerne har. I oktober fik han Københavns Lærerforenings pris ”Den gyldne Pegepind” for netop det engagement.

For Lars Bechager skal omsorgsfaget i lærergerningen have langt mere fokus. Det handler om ressourcer, men også om uddannelsen.

”Da jeg kom ud som lærer og var helt grøn, troede jeg, at jeg bare skulle ud og undervise. Altså jeg skulle bare stå ved tavlen og nærmest dosere og sige, det er sådan her, det er. Og så opdagede jeg jo ret hurtigt, at der var også den her sociallærerfunktion. At omsorgsfaget fylder rigtig, rigtig meget. Men det er jeg jo rigtig glad for, for det er jo faktisk noget af det, der er mest givende. Mange lærere vil rigtig bare gerne kunne undervise. Men der er også den der sociale dimension, som man kommer til at holde rigtig meget af. Det gør jeg i hvert fald,” fortæller Lars Bechager.

Han mener, at læreruddannelsen bør tage mere afsæt i praksis og den virkelighed, som de kommende lærere møder.

”Altså klasseledelse kan man ikke lære på et teoretisk plan. Det er man nødt til at komme ud og prøve af. Hvordan leder man en klasse, så der er ro, tryghed og tillid? Et rum, hvor eleverne kan trives, og hvor man dyrker fællesskabet, men der er også plads til den enkelte. Og det er så en svær disciplin. Men jeg vil vove at påstå, at det betyder enormt meget for elevernes faglige udbytte, at man er god til at bedrive klasseledelse. Fordi hvis klasseledelsen eller klassen sejler, som den nogle gange kan gøre, fordi det kan være svært at styre, så lærer de heller ikke det, de skal. Så klasseledelsen er alfa og omega,” siger Lars Bechager og fortsætter:

”Den del, kunne jeg godt tænke mig, blev en større del af seminariet og en større del af praktikken. Jeg kunne også godt forestille mig, at man fik nogle lærere, som havde erfaring,

og som var gode til at bedrive klasseledelse, og som havde nogle gode didaktiske, pædagogiske greb, ud på professionshøjskolerne. Så de kunne komme med nogle af de cases og dilemmaer, som man står med derude, og så få de studerende til at kigge ind i det. Det tror jeg kunne gøre en stor forskel”.

Lars Bechager er lærer på Skolen på Islands Brygge, og han har i mange år været engageret i arbejdet med lærernes vilkår.

Anne Vestergaard er uddannet skolelærer og master i specialpædagogik. Hun har tidligere arbejdet 12 år i psykiatrien som skolelærer, og hun har været souschef på en dagbehandlingsskole.

Medvirkende

Lars Bechager og Anne Vestergaard

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik